Овочі на грилі - смачна, корисна страва не тільки для гурманів, а й для більшості любителів барбекю. Воно чудово підійде для вегетаріанців та людей, які стежать за своєю фігурою. Овочі, приготовлені на грилі, зберігають усі корисні властивості, а якщо їх попередньо замаринувати в маринаді, то вони будуть не тільки корисними, а й дуже смачними.
Маринад пікантний
Рецепт розрахований щонайменше на 1 кг. овочів. Найкраще залишати маринуватися всю ніч або годин 8-10, щоб овочі ввібрали весь аромат маринаду.
Інгредієнти:
- Рослинна олія (рафінована) - 500мл;
- Соєвий соус - 200 -300 мл;
- Цибуля ріпчаста - 1 шт;
- Часник - 3-4 головки;
- Перець чилі - 2 шт;
- Вода холодна кип'ячена - 300 мл;
- Аджика (гостра) -2 ч. л.;
- Сіль - до смаку;
- <цу>Цукор - 2 ст. л.;
- Сумішка перців - за смаком;
- Спеції до смаку.
Приготування:
- У каструлю наливаємо олію (без запаху);
- Додаємо соєвий соус. Він має солоний смак, тому зважайте на це, щоб сильно не пересолити;
- Цибуля крупно порізати і додати в каструлю;
- Почистити часник і додати до інших інгредієнтів. Часник подрібнювати не треба, можна залишити цілими зубчиками;
- Помити перець чилі та нарізати великими шматками разом із зернами. Його також додати до каструлі;
- Влити в маринад холодну кип'ячену воду;
- Додати аджику;
- За допомогою блендера перемолоти отриману суміш до однорідного стану;
- Спробувати маринад на смак і якщо треба, то додайте сіль та спеції.
- Після часу, овочі дістати і посмажити на грилі.
Смачного!
Маринад часниково-соєвий
Маринад розрахований на 0,5 кг овочів. З цим маринадом особливо смачно виходять гриби та кабачки. Часник можна використовувати як свіжий, так і сушений. Рослинна олія краще вибирати рафіновану, щоб вона не пахла і не перебила смак овочів. Прованські трави, орегано, інші приправи вибирайте на свій смак, які вам більше подобаються і додавайте в тій кількості, яка вам буде до смаку. Сіль у цьому маринаді додавати не обов'язково, оскільки соєвий соус має солоний смак.
Інгредієнти:
- Олія рослинна - 3-4 ст. л.;
- Соєвий соус - 3-4 ст. л;
- Лимон - ¼ частина;
- Часник - 4-5 зубчиків;
- Прованські трави - 1 ч. л.
Приготування:
- Підготувати овочі, нарізати кільцями або частинами (залежно від овочів);
- Спочатку додати олію і перемішати;
- Після цього налити соєвий соус;
- Насипати прованські трави на свій смак;
- Додати часник. Якщо свіжий, то пропустіть через прес.
- Видавити сік лимона. Якщо немає лимона, можна використовувати лимонний концентрат або лайм.
- Все ретельно перемішати, спробувати на смак, якщо на ваш смак чогось бракує, можна додати.
- Накрити ємність із овочами кришкою або харчовою плівкою і поставити маринуватися на ніч.
- Наступного дня готуйте смачні овочі на мангалі.
Смачного!
Маринад гірчично-соєвий
Перевага цього маринаду в тому, що він не потребує тривалого маринування овочів. Якщо ви спонтанно вирішили виїхати на пікнік і не замаринували овочі, нічого страшного. З цим маринадом вам достатньо 20 хвилин, щоб овочі були готові для смаження. Якщо ж ви потримаєте їх у маринаді довше, то буде ще смачніше. Гірчицю краще використовувати “ Діжонську” із зернами, але якщо у вас такої не виявилося можна готувати і зі звичайною, тільки враховуйте, що вона набагато гостріша, тому пробуйте, щоб маринад припав вам до смаку.
Інгредієнти:
- Олія рослинна - 5 ст. л.;
- Гірчиця “Діжонська” - 3-4 ст. л.;
- Соєвий соус - 100 гр;
- Часник - 4-5 зубчиків;
- Цибуля червона, фіолетова - 1 шт;
- Перець - за смаком;
- Сіль - до смаку ( соєвий соус солоний, тому спочатку пробуйте).
Приготування:
- Підготувати всі овочі для запікання. Промити, просушити, нарізати;
- Цибулю почистити і нарізати великими кільцями (товщиною приблизно 1 см);
- Скласти всі овочі в ємність, додати туди гірчицю;
- Після цього налити рослинну олію (можна соняшникова рафінована або оливкова);
- Далі до овочів влити соєвий соус;
- Часник почистити і дрібно нарізати. Висипати в маринад;
- Поперчити до смаку;
- Якщо не вистачає солі до смаку, можна підсолити;
- Ретельно перемішати овочі з маринадом і залишити маринуватися щонайменше 20 хвилин;
- Після цього овочі можна запікати на грилі.
Смачного!
Винний маринад
Інгредієнти:
- Вино сухе біле - 1 склянка;
- Олія оливкова (можна рослинна рафінована) - 3 ст. л.;
- Цибуля ріпчаста - 2-3 шт;
- Лист лавровий - 1-2 шт;
- Перець - за смаком;
- Сіль - до смаку.
Приготування:
- Підібрати овочі приблизно одного розміру, помити і порізати;
- Помістити овочі в миску, налити вино до них і перемішати;
- Тут же додати оливкову олію;
- Ріпчасту цибулю почистити і нарізати кільцями;
- Додати до решти овочів нарізану цибулю;
- Овочі поперчити, посолити до смаку;
- Покласти кілька листків лаврового листа;
- Все ретельно перемішати, накрити кришкою та залишити маринувати на 1,5 - 2 години;
- Коли овочі замаринуються, їх можна запікати на грилі.
Смачного!
Маринад з майонезом та гірчицею
Один із популярних маринадів. Підходить практично для всіх овочів, особливо для картоплі та грибів. Не вимагає тривалого маринування овочів, надає їм соковитості та підкреслює їх смак. Якщо ви вирішили приготувати картоплю з цим маринадом, радимо попередньо його відварити в мундирах протягом 5 хвилин. А якщо ваш вибір припав на гриби, то вибирайте печериці невеликого розміру. Вони в цьому маринаді виходять особливо смачними.
Інгредієнти:
- Майонез - 150 мл;
- Гірчиця “діжонська” - 1 ст. л.;
- Сік лимона – 3 ст. л.;
- Часник - 3-4 зубчики;
- Перець чорний мелений - за смаком;
- Сіль - до смаку.
Приготування:
- Підготувати овочі для грилю: промити, просушити, порізати;
- Помістити овочі в ємність, додати туди майонез і перемішати;
- Після цього додати гірчицю;
- Часник почистити і дрібно подрібнити, висипати в ємність до решти маринаду;
- Туди додати лимонний сік. Його можна видавити зі свіжого лимона або додати лимонний концентрат;
- Посолити і поперчити на свій смак і все добре перемішати;
- Маринувати щонайменше 40 хвилин;
- Коли овочі будуть готові, можете запікати на мангалі.
Смачного!