Приготувати вдалий маринад для шашлику, щоб смак м'яса порадував і запам'ятався, цілком можливе завдання. Треба тільки знати деякі нюанси і дотримуватися деяких правил приготування шашлику. У цій справі не буває поганих дрібниць, тут все має бути зроблено правильно і професійно: правильно підібрано м'ясо для шашлику, відповідний посуд для маринування м'яса, вміння ідеально посмажити шашлик. Оскільки в цій статті наголошується на маринуванні, зупинимося на деяких нюансах, які допоможуть зробити маринад правильно і смачно.

Поради з маринування шашлику:

  • Маринувати м'ясо треба в посуді, який стійкий до окислення. В ідеалі вона має бути керамічною або скляною;
  • Не перестарайтеся зі спеціями. Вони можуть перебити смак м'яса і не обов'язково сподобаються всім;
  • Не треба пересолювати м'ясо. Воно може дати багато соку і шашлик буде сухим. Краще досолити після приготування
  • Бажано, щоб м'ясо маринувалося тривалий час. Добре замариноване м'ясо - запорука смачного шашлику;
  • У середньому маринувати м'ясо треба від 3 до 12 годин у холодильнику;
  • Не треба змішувати приправи з різних рецептів, може вийти тільки гірше;
  • Помірно додайте оцет, оскільки м'ясо може бути жорстким і сухим;
  • Ідеальний маринад повинен складатися з трьох елементів: кислота - для м'якості, олія - для соковитості, спеції - для смаку та запаху;
  • Найчастіше використовуваний інгредієнт для маринаду - цибуля. Він робить маринад та смак шашлику дуже пікантним та смачним.

Маринад на кефірі

Дуже поширений рецепт. Підходить для будь-якого м'яса. Кефір розм'якшує м'ясо, надає оригінального смаку шашлику і зберігає соковитість.

Інгредієнти:

  • Свинина - 1кг;
  • Кефір - 1 літр;
  • Цибуля ріпчаста - 2-3 шт;
  • Лимон - ½ шт;
  • Олія вершкове - ½ пачки;
  • Сіль - до смаку;
  • Спеції - за смаком.

Спосіб приготування:

  1. М'ясо помити, порізати на середні шматки;
  2. Скласти в ємність, додати туди цибулю, нарізану кільцями;
  3. Полити соком лимона, додати спеції, посолити;
  4. Залити м'ясо кефіром і добре перемішати;
  5. Поставити ємність з м'ясом у холодильник на ніч;
  6. Вершкове масло використовуйте при жарінні шашлику, обмазуючи кілька разів шматочки м'яса на шампурах. воно зробить його ароматним та соковитим.

Приємного апетиту!


Маринад з майонезом

З майонезу виходить дуже смачний маринад для шашлику. Він робить м'ясо соковитим, ніжним, ароматним, із смачною скоринкою.

Інгредієнти:

  • Свинина - 3 кг;
  • Майонез - 100-125 г;
  • Оцет 9% - 50 г;
  • Гірчиця - 50 г;
  • Цибуля ріпчаста - 0,5-0,7 кг;
  • Вода холодна кип'ячена - 0,5 л;
  • Перець чорний мелений - за смаком;
  • Сіль - до смаку.

Приготування:

  1. М'ясо порізати середніми шматочками;
  2. Цибулю очистити і нарізати великими кільцями;
  3. Додати до м'яса майонез, перець, гірчицю, сіль;
  4. Туди ж вилити воду, оцет і все добре перемішати;
  5. Після цього додати нарізану цибулю;
  6. Все ретельно перемішайте та спробуйте на смак. Якщо треба, додайте сіль та перець;
  7. М'ясо треба поставити під “вантаж” маринуватися на ніч. Можна придавити, наприклад, трилітровою банкою, наповненою водою.

Приємного апетиту!


Маринад на пиві

Пиво вважається одним із найкращих маринадів для шашлику. Воно дуже швидко може замаринувати м'ясо. Шашлик виходить із оригінальним кисло-солодким смаком. Цей рецепт розрахований на приготування на сковороді. На мангалі чи на плиті.

Інгредієнти:

  • М'ясо (будь-яке) - 1 кг;
  • Пиво - 2 склянки;
  • Оцет яблучний - 1 склянка;
  • Сало копчене - 20-30 г;
  • Цибуля ріпчаста - 1-2 шт;
  • Ізюм - 2 ст. л.;
  • Вершки - 2 ст. л.;
  • Сіль, запашний перець, гвоздика - за смаком.

Спосіб приготування:

  1. В окремій ємності змішати пиво та оцет. Додати до них гвоздику, родзинки, перець, сіль. Добре перемішати.
  2. Отриманим маринадом залити м'ясо;
  3. Залишити м'ясо маринуватися на ніч (можна довше);
  4. Дістати м'ясо, обсушити; (маринад не виливати)
  5. Цибулю почистити і нарізати кубиками;
  6. Сало порізати на шматочки і розтопити на сковороді;
  7. Додати в сковороду цибулю та м'ясо, обсмажити до скоринки;
  8. Маринад процідити через друшляк;
  9. Влити в сковороду маринад, закрити кришкою і гасити ще 1,5 години;
  10. Після цього м'ясо треба нарізати на шматки і викласти на блюдо;
  11. Шашлик полити соусом, попередньо додавши до нього перець, сіль та вершки.

Приємного апетиту!


Маринад на мінеральній воді

Звичайна мінералка добре розм'якшує будь-яке м'ясо, особливо свинину. Тому її також можна зробити основою для маринаду. Найкраще підійде сильно або середньо-газована вода. На мінеральній воді треба маринувати 10-12 годин.

Інгредієнти:

  • Свинина - 1кг;
  • Вода мінеральна;
  • Цибуля ріпчаста - 1 кг;
  • Олія соняшникова - 2 ст. л.;
  • Перець чорний мелений - за смаком;
  • Спеції - за смаком;
  • Сіль - до смаку.

Приготування:

  1. М'ясо помити, порізати на шматки і помістити в миску;
  2. Цибулю очистити і подрібнити так, щоб можна було вичавити сік;
  3. Залити цибульним соком м'ясо, поперчити, додати інші спеції за бажанням;
  4. Вилити в м'ясо мінералку і добре перемішати;
  5. Залишити маринуватися на ніч у прохолодному місці;
  6. Дістати м'ясо з маринаду, посолити, перемішати з олією і можна смажити на мангалі.

Приємного апетиту!


Маринад з оцту

Найпростіший маринад, який можна приготувати з продуктів, які завжди під рукою на будь-якій кухні.

Інгредієнти: 

  • М'ясо (свинина) - 1 кг;
  • Вода - 700 мл;
  • Цибуля ріпчаста - 0,5 кг;
  • Оцет 9% - 1,5 ст. л.;
  • Цукор - 1 ст. л.;
  • Сіль - 1 ст. л.;
  • Перець чорний мелений - за смаком.

Приготування:

  1. Цибулю почистити і нарізати півкільцями;
  2. Укласти шашлик і цибулю шарами в каструлю;
  3. В окремій ємності змішати воду, оцет, цукор, сіль та перець;
  4. Залити приготовленою сумішшю м'ясо з цибулею;
  5. Прибрати каструлю в холодильник на 8 годин.

Приємного апетиту!