Для багатьох шашлик асоціюється з відпочинком на природі, заміською вилазкою, з приємним проведенням часу. Для того, щоб максимально отримати задоволення від шашлику, приготованого на вогнищі і насолодитися смаком ні з чим незрівнянної ароматної, соковитої страви з димком - треба правильно вибрати м'ясо для його приготування. Кожен народ має свої переваги у виборі м'яса. Хтось любить баранину, хтось свинину, хтось яловичину, курятину. Кожне м'ясо по-своєму смачне та оригінальне, треба просто вміти. правильно вибрати, те, з чого справді вийде смачний шашлик.

Види м'яса для шашлику:

  • Свинина;
  • Бараніна;
  • Яловядина;
  • Курятина.

Свинина

Свинина найпоширеніше м'ясо з якого роблять шашлик. Вона швидко готується, виходить соковитою. та м'якою. Але для шашлику краще брати нашийку, вирізку, корейку. У цьому м'ясі волокна та жирові прожилки рівномірно розподілені, завдяки цьому шашлик виходить ідеальним. Не рекомендується використовувати задню частину туші, тому що м'ясо вийде жорстким та сухим. Якщо ви вирішили використати окіст для шашлику, то його треба буде довше маринувати, щоб він простий. був більш соковитим.

Бараніна

Краще купувати м'ясо молодого барана, воно яскраво-червоного кольору. Для шашлику ідеально підійде вирізка або м'якуш задньої частини ноги. Ребра з баранини у кисло-солодкому соусі, приготовані на грилі, теж виходять дуже смачно.

Яловядина

Яловичина в порівнянні з іншим м'ясом жорсткіша, тому шашлик з яловичини готують досить рідко. Краще купувати телятину, вона буде ніжніша і соковитіша. М'ясо телятини можна брати з будь-якої частини на власний розсуд. Якщо ви вирішили приготувати шашлик з яловичини, тоді краще всього взяти грудинку або філе, і добре їх замаринувати.

Курятина

Курятина також популярна, як і свинина для приготування шашлику. А з огляду на її цінову доступність та швидкість приготування стає зрозуміло чому її часто обирають. Ніжки, грудки, стегна, стегенця, крильця - все йде у справу. Різний маринад-різний смак. Можна додавати овочі та урізноманітнити свій шашлик.

Крім вибору м'яса треба розуміти ще й його якість, вік та свіжість.

Як вибрати свіже м'ясо?

  • Колір м'яса має бути яскраво-червоним;
  • М'ясо щільне, при натисканні пальцем воно має вирівнюватися у вихідне положення;
  • Не повинно бути неприємного запаху;
  • Поверхня шматка зволожена, але не липка;
  • М'ясо не повинно мати слизу, крові та іншої рідини.

Як зрозуміти молоде м'ясо чи ні?

Щоб шашлик вийшов соковитим та смачним краще вибирати молоде м'ясо. Для цього потрібно знати невеликі маркери для його вибору:

  • Молоде м'ясо світліше за кольором;
  • Якщо відрізати невеликий шматочок, його можна легко розірвати;
  • Колір м'яса більш однорідний, глянсовий і рівний;
  • М'язові волокна м'якіші.

Заморожене, парне або охолоджене м'ясо?

Парне м'ясо

Є невеликі тонкощі у виборі свіжого м'яса. Дуже свіже м'ясо, яке тільки після забою протягом кількох годин не придатне для приготування шашлику. М'язові волокна в такому м'ясі дуже напружені і тому шашлик вийде жорстким та несмачним.

Заморожене м'ясо

Заморожене м'ясо годиться для приготування шашлику. Завдяки заморожуванню воно набирає вологу у волокна і на вогні “запечатує” її всередині шматок. Тому шашлик виходить неймовірно соковитим та м'яким. Але це має бути одноразове заморожування. Якщо ж м'ясо неодноразово заморожували, воно, навпаки, вийде сухуватим.

Охолоджене м'ясо 

Охолоджене м'ясо вважається ідеальним для приготування шашлику. Температура при якій повинні зберігати таке м'ясо від 0 до 4 градусів.

Пам'ятайте, що правильно обране м'ясо для шашлику – це лише частина успіху, і дуже важливо не зіпсувати його надалі маринадом чи неправильним приготуванням. Щоб дізнатися скільки часу смажити шашлик - читайте статтю в нашому блозі!